therapeuten training: werken met seksualiteit 2024

Dit jaar zal er wat nieuw materiaal aan de training toe worden gevoegd.

We zullen een of twee dagen besteden aan het presenteren en bespreken van de objectrelatietheorie van Fairbairm. Hij maakte deel uit van de Engelse Object Relations School en heeft een zeer belangrijke bijdrage te leveren bij het begrijpen en behandelen van complexe relatieproblemen waarbij gehechtheid, identiteit en seksualiteit betrokken zijn.

We zijn ons allemaal steeds meer bewust van de impact van trauma en de verschillende hechtingsstijlen, hoe deze twee factoren de hersenen en het zenuwstelsel vormen en leiden tot de vorming van bepaalde afweermechanismen, gedragingen en behoeften van individuen in relaties.

De toegevoegde bijdrage van Fairbairn betreft iets dat herhalingsdwang wordt genoemd.

Dit is het analytische concept dat het opnieuw invoeren van kinderpatronen in volwassen relaties definieert. Het verwijst naar het anti-libidinale proces waarbij we ons onbewust aangetrokken voelen tot iemand die de meer pijnlijke en frustrerende aspecten van je familiegeschiedenis en je gehechtheid aan je ouders weerspiegelt.Dit is belangrijk, want als seksualiteit en liefde over expansie en plezier gaan, dan lijkt het contra-intuïtief om iemand aan te trekken of aangetrokken te worden tot iemand die uiteindelijk je wonden zal veroorzaken en je pijn zal doen of frustreren.

Dit is zeer complex en vaak zijn bij deze dynamieken mensen betrokken die een zeer verwarde relatie hebben met hun behoeften, waardoor mensen kunnen polariseren in wat een narcistisch persoonlijkheidstype of borderline-karakterstructuren kan worden genoemd.

We zullen deze problemen doornemen en werken met strategieën om clienten te helpen dit te begrijpen en te overwinnen.

We zullen ook kijken naar enkele van de nieuwere benaderingen die opkomen op het gebied van koppel-, relatie- en seksuele kwesties. Dit omvat ook een nieuwe kijk op de man/vrouw- en niet-binaire benaderingen, aantrekkingskracht tot Kink, BDSM en seks- en liefdesverslaving.

 

Indeling training:

  • Lesgeven en oefenen
  • Feedback en supervisie.
  • Bespreking van de demosessies

Dit is alleen een proces voor werkende therapeuten, er zal  geen persoonlijk werk zijn, tenzij het verband houdt met de therapeutische setting waarin we trainen