werken met dissociatie in lichaam, energie en psyche

Verdiepings training voor mensen die de basistraining Primal Somatic Traumahealing, of een soortgelijke lichaamsgerichte psychotherapeutische training hebben gevolgd.

Dissociatie is een instinctieve reactie van het zenuwstelsel om ons te beschermen tegen het ervaren van emoties, fysieke sensaties en energetische gesteldheid, die te veel zijn om te verdragen. Het koppelt ons bewustzijn los van een overweldigende ervaring, vooral wanneer het herhaaldelijk is gebeurd, zoals verwaarlozing in vroege kinderjaren, misbruik of fysiek geweld.

Dissociatie kan later in het leven een automatisme worden en zo 'volwassen responsen' belemmeren, zoals grenzen stellen of in onze natuurlijke kracht zijn. Het kan ook getriggerd worden in situaties die slechts een beetje lijken op en veel zwakker zijn dan de overweldigende ervaring uit het verleden. We zullen werken met het herkennen van verschillende vormen van dissociatie in het lichaam.

Vaak laat toont het zich door een slechte verbinding met het lichaam, waardoor je niet kunt voelen wat je nodig hebt, of een afgesloten zijn van het ervaren van gevoelens. We zullen cliënten ondersteunen bij het zich opnieuw verbinden met hun lichaam en delen van de psyche, waardoor energie vrijkomt die nog steeds vastgehouden wordt door de gebeurtenissen uit het verleden. Hierdoor kunnen cliënten zich weer openen voor hun volledige potentieel.

onderwerpen en technieken:

+ oude trauma's loslaten: Dissociatie hangt vaak samen met de bevriezingsrespons op trauma en houdt nog steeds energie van traumatische gebeurtenissen uit het verleden vast.

+ belichaming: We zullen belichamingstechnieken zoals integratie gebruiken door middel van bewuste gebaren.

+ aarden en centreren: Oefeningen kunnen verbinding maken met innerlijke kracht en de zelfregulatie van het lichaam uitnodigen.

+ omgaan met schaamte en schuldgevoel, dat vaak verbonden is aan de dissociatie.

+ psycho-educatie zal de cliënt ondersteunen bij het vinden van kleine trucs en manieren om in hun dagelijks leven om te gaan met geautomatiseerde antwoorden.

+ integratie van dissociatie in de persoonlijkheid

+ leren over dissociatie op de 'gezonde manier': een positieve benadering van dissociatie, met technieken die ondersteunen bij het integreren van de gedissocieerde delen van de psyche en technieken om dissociatie op een gezonde manier te leven door het vinden van de getuige, bewustzijn van binnen, zonder je van jezelf af te hoeven snijden.

 

 

Start 6 september om 18.00 uur

Prijs

€ 550,-
Kosten verblijf: zie agenda

Data

wo 06 sept 18:00 t/m zo 10 sept 15:30

Aantal blokken

1

Agenda werken met dissociatie in lichaam, energie en psyche
wo 06 sept 18:00 t/m zo 10 sept 15:30 werken met dissociatie in lichaam, energie en psyche 2023
Anando Würzburger
Smalhoorn
Kosten verblijf: € 345,-