life after trauma

Er ligt een leven voor je als je traumatische en/of overweldigende periodes, die je diep hebben geraakt in je leven, hebt doorgewerkt en ermee hebt leren omgaan,. Daar gaat het in deze training van Vasumati over.

Door trauma kunnen we ons angstig voelen over het leven en minder levendig, omdat we bang zijn om opnieuw gewond te raken. We kunnen angst hebben voor een gezonde relatie of om seksualiteit en intimiteit in ons leven toe te laten.

Deze module gaat over het begrijpen en helen van op trauma gebaseerde verbintenissen, over dissociatie in relaties, over seksualiteit na een traumatische ervaring, over je heling in eigen hand nemen, over het herstellen van de kwaliteit van je leven. Geheeld trauma opent de deur naar meditatie en spiritualiteit. We kijken ook naar dat belangrijke aspect van het genezen van trauma.

In de training gaan we in op de volgende  onderwerpen:

  1. dissociatie
  2. op trauma gebaseerde binding
  3. seksualiteit en intimiteit
  4. herstellen en opleven ‘neem je leven terug!’
  5. trauma en spiritualiteit
  1. Op trauma gebaseerde binding onderkennen en genezen.

Op trauma gebaseerde binding komen voor in zeer toxische relaties en worden meestal versterkt door inconsistente positieve bekrachtiging, of in ieder geval de hoop op iets beters. Deze Traumaverbindingen komen voor in extreme situaties, zoals grensoverschrijdenden relaties, gijzelingssituaties en incestueuze relaties, maar ook in een relatie waarin wel sprake is van hechting, maar waarbij veel pijn wordt afgewisseld met tijden van rust (of misschien gewoon minder pijn). je kunt het vergelijken met een heroïneverslaving - het belooft veel, geeft vluchtige gevoelens van utopie, en dan zuigt het je ziel weg.

Traumaverbindingen zijn erg sterk en veel mensen leven in een relatie waarin ze steeds opnieuw getraumatiseerd worden. Deze verbindingen zijn dwingend, moeilijk om los van te komen en veel relaties eindigen in een of andere vorm van deze krachtige negatieve dynamiek. Het is moeilijk om uit deze verbindingen te komen. We hebben veel steun en begrip nodig. En we moeten leren voelen en pijn leren ervaren.

Vaak betekent het opnieuw leren om alleen te zijn en positieve bronnen te vinden, om vaardigheden te ontwikkelen voor het herkennen en voorkomen dat je opnieuw in dit soort situaties wordt getrokken.

In deze training leer je psychologisch begrijpen hoe traumaverbindingen en hechting werken en je ontwikkelt professionele vaardigheden om cliënten te helpen zich te bevrijden van alle ongezonde relaties waarin onze trauma's worden versterkt.

  1. Dissociatie in relaties.

Dissociatie is een manier van het brein om je los te maken van je gedachten en gevoelens om pijn, of traumatische herinneringen te vermijden. Iedereen heeft dit in meer of mindere mate. Het is een soort vlucht in een veranderde gemoedstoestand die vaak wordt gekenmerkt door obsessieve gedachten, fantasieën of zelfs een toestand van niet-denken. Het kan bewust of onbewust worden gebruikt als afweermechanisme en kan in intensiteit variëren van verdwijnen met je energie tot angstig zijn of boos worden.

In de basistraining traumaheling leren we omgaan met disassociatie, hoe we het herkennen en ermee kunnen werken. In de training “leven na trauma” leren we om dit bewust te maken bij stellen die elkaar raken in hun oude wonden. Je leert ook om cliënten te helpen op een creatieve manier met hun dissociatie om te gaan, zodat mensen weer leren nabijheid toe te laten en niet meer verdeeldheid en scheiding te creëren. Wat hierin helpt, zijn eenvoudige aardingsoefeningen, werken met grenzen, en communicatie inzetten, waarmee we onze gevoelens kunnen voelen en toch aanwezig kunnen blijven in ons lichaam.

  1. Seksualiteit na traumatische eravringen

Als we een traumatische ervaring hebben gehad dat invloed heeft op onze relaties of zelfs een seksueel trauma, kan het heel moeilijk zijn om opnieuw deel te nemen aan levendige seksuele relaties. Als we een traumatische ervaring hebben gehad, kunnen we geneigd zijn onszelf te beschermen door controle te houden, een muur op te trekken, of commanderend of veeleisend te zijn. Het is beangstigend om plezier in ons lichaam te voelen of overgave te ervaren en volledige expressie van onszelf toe te staan.

We moeten dus leren om cliënten te helpen zich veilig te voelen in seks en intimiteit. En zo levensenergie te voelen in het loslaten en veilig te voelen in onze lichamelijke natuurlijke expressie.

We zullen werken met kundalini-yoga en andere oefeningen, zoals dansen, ademen en oefeningen waarbij je veiligheid en bescherming ervaart, terwijl je tegelijkertijd de mogelijkheid tot verbinding kunt onderzoeken.

We leren hoe we seks en hart samen kunnen brengen en ook leer je om je partner erbij te betrekken door met hem of haar te delen wat de ruimte is die je wilt en nodig hebt om intimiteit te creëren. We ontdekken de dynamiek van seksuele genezing en hoe we het onderwerp seks kunnen benaderen, zonder dat er druk en stress ontstaat. Er komt begrip, acceptatie en respect en een terugkeer naar gezonde grenzen.

Het vergt veel moed om je te openen en kwetsbaar te zijn. Het is een gezamenlijk proces van twee mensen in een relatie.

  1. Herstel en vernieuw ... de volledige genezing ...

Neem de controle over je heling en herstel de kwaliteit van je leven.

Traumatische ervaringen kunnen ons minder levendig en bang maken om te leven, om zo te voorkomen dat we opnieuw pijn lijden.

Bij dit onderdeel leren we om te stoppen met slachtoffer zijn en in plaats daarvan ons krachtig te voelen. We hebben het potentieel van een creatief en expressief leven. We onderzoeken hoe we ons vertrouwen in onszelf als mens, als man, als vrouw kunnen herwinnen en hoe we ons onze creatieve vaardigheden, onze dromen en ideeën (weer) kunnen toe-eigenen.

  1. Trauma en spiritualiteit

Trauma en spiritualiteit staan diepgaand met elkaar in verband, aldus psycholoog Peter Levine. En door trauma goed te verwerken, kan het een ingang worden voor transformatie.

Het werk van Levine is erop gericht mensen te helpen genezen van het trauma in hun leven. Onderdeel van zijn methode is om hen te leren zich over te geven op een veilige manier en op het juiste moment.

Terwijl we trauma genezen, opent het een deur naar meditatie, omdat ‘aanwezig zijn' zo'n noodzakelijk deel van de genezing is. Aspecten van essencewerk (de parel) komen hier aan de orde.

Prijs

€ 560,-
Kosten verblijf: zie agenda

Data

wo 21 juni 17:00 t/m zo 25 juni 15:30

Aantal blokken

1

Agenda Life after trauma 2023
wo 21 juni 17:00 t/m zo 25 juni 15:30 life after trauma 2023
Vasumati Hancock
de Bron
Kosten verblijf: € 355,-