korte ISP training: werken met hechting

Hechtingspatronen die in de kindertijd worden gevormd blijven als ‘interne werkmodellen’ bestaan tot in de volwassenheid, niet alleen in de hersenen maar ook in het lichaam. Zij blijven van invloed als impliciete patronen in het sensomotorische geheugen. Voorbeelden hiervan zijn aantrekking en afkeer, gevoelens die we alleen via het lichaam kunnen benaderen om er mee te werken.

Integral Somatic Psychology (ISP) kan op verschillende manieren de effectiviteit van het werken met hechtingsproblematiek helpen verbeteren, door gebruik van: a) de kennis verkregen door academisch onderzoek van de fysiologie van emoties en hechting in de hersenen, b) de kennis verkregen uit lichaamsgerichte psychotherapeutische tradities, van de fysiologie van emoties en hechting in het lichaam, c) de kennis van biologische regulering van medicijnen. Hierdoor kunnen we beter inzicht krijgen in onbewuste, vroege en verouderde hechtingspatronen in het lichaam, deze ontdekken, ermee werken en ze loslaten. ISP biedt bovendien inzichten uit de Oosterse energiepsychologie om dieper met hechtingspatronen te werken in het energielichaam van een individu.

ISP trainingen worden in veel landen over de hele wereld gegeven en zijn effectief gebleken bij tsunami-overlevenden in India en overlevenden van oorlog, geweld en verlies in Sri Lanka. Raja zal zijn kennis delen in theorie en praktijk. Naast korte presentaties en begeleide groepsoefeningen, geeft hij ook live demonstraties met deelnemers.