codependency, psychodrama en interne familiesystemen (IFS)

In deze workshop onderzoeken we relaties, met behulp van twee nieuwe en zeer creatieve methoden. Vasumati heeft vele jaren gewerkt met wat we Codependency noemen en is gaan begrijpen dat relaties zeer complex zijn: ze zijn uitdagend, bevredigend en spannend, maar vaak ook verwarrend.

Iedereen verlangt naar liefde en vrijheid, maar we weten niet hoe we diep betrokken kunnen zijn in een relatie en tegelijkertijd het gevoel hebben dat we trouw zijn aan onszelf. Vaak herhalen we de patronen die we in het verleden in onze families geleerd hebben, zonder ons ervan bewust te zijn dat dit is wat we aan het doen zijn. Dit kan veel pijn en stress veroorzaken. We hebben vaak het gevoel vast te zitten in de relatie, alsof er geen oplossingen meer zijn. We weten niet hoe we verder moeten. Ons gebruikelijke gedrag werkt niet meer. We hebben problemen met onze partner, we hebben het gevoel dat er iets mist in ons leven, of we zijn depressief en zien geen uitweg meer.

In deze nieuwe benadering werken we met de verschillende 'stemmen' in ons leven, we onderzoeken ze en staan ze toe zich volledig te uiten. Met behulp van psychodrama en de interne familie systemen (IFS) nemen we een situatie in ons leven of een bepaalde kwestie die speelt in onze relatie. We zetten dit neer in een zogenaamde opstelling, waarbij leden van de groep als representanten fungeren. We werken niet alleen met het gezin zoals in een familie-opstelling, maar staan de leden van de opstelling toe om spontaan te zijn en met hun impulsen en creativiteit mee te bewegen. Dit resulteert in een zeer dynamische ervaring die het hele veld beïnvloedt. Het stroomt doordat verschillende mensen in de opstelling kunnen stappen, als ze gevoel hebben met wat er daar gebeurt. Op deze manier krijgen (verborgen) delen van onze persoonlijkheid de ruimte om zich te uiten en een nieuwe uitkomst en integratie te vinden.

We zullen werken met vastgezette patronen, verslavingen, verraad, verhoudingen, het vinden van de juiste partner en het creëren van nieuwe mogelijkheden van liefde en intimiteit. Alle deelnemers zullen hun issues kunnen onderzoeken, hetzij rechtstreeks, hetzij in een vorm van psychodrama. Ook doen we meditaties en oefeningen om dieper kijken naar wat we zien in de opstellingen en rollenspellen. Luister hier naar een interview met Vasumati hierover:

 

Verlangen naar liefde Er zijn twee heel wezenlijke angsten: de angst om in de steek gelaten te worden en de angst om door de ander overweldigd te worden. Vandaar dat je deze angst zeker tegen zult komen in je relatie: iedereen is in zijn jeugd in meer of mindere mate óf in de steek gelaten óf overweldigd; soms zelfs beide. Relatieproblemen hebben vaak te maken met codependency – een toestand waarbij er een diep verlangen naar liefde en verbinding is, maar het onmogelijk lijkt om dit te ontvangen of blijvend te ervaren.

Codependency ontstaat in de jeugd, als je opgroeit in een situatie waarbij je behoeften onvoldoende werden vervuld. Vooral in een relatie kom je je gekwetste en behoeftige delen tegen. Je hoopt dat de ander geeft wat je nodig hebt. Als daar ook intimiteit en seks bij komt, is het gemakkelijk voor te stellen dat dit tot herhaling van wederzijdse diepe kwetsing kan komen. Er zijn niet veel situaties waarin onze emotionele wonden makkelijker geraakt kunnen worden dan in een liefdesrelatie. Tenzij we hier helderheid over krijgen, krijgen onze relaties het karakter van verslaving, of zitten vol compromissen en verwachtingen.

 

Vasumati: It is a very beautiful work that concerns the different part that we have inside us or as they are called sub personalities. These parts are set up internally the way we set up an external constellation. We have parental parts, family members , and our selves and often the way our inner parts relate within themselves and to each other is similar to when we set up a family externally. by working with the internal dynamics and introducing a part called the Real Self or Essence , many long standing conflicts are resolved and the different parts can unburden and start to grow and heal instead of being stuck somewhere in the system We work with different kind of parts, called the managers or the protectors or the exiles and getting to know all of these energies frees us up to live a more full and healthy life of love, meditation and creativity. Great work to do in couples or individuals and helpful in working as a therapist

Feedback deelnemers:

Bijzonder waardevol. Erg blij dat ik me hiervoro heb ingeschreven! Veel geleerd maar vooral ook voor mijn eigen proces. Prachtige verweving van theorie en werkwijzen. Mocht een dag langer zijn! -Liset-